بانک ها

اتصال سامانه گام به سامانه شرکت بورس کالا

بانک مرکزی به منظور استفاده از اوراق گام جهت تسویه معاملات بورس کالا اتصال سامانه گام به سامانه شرکت بورس کالا و سامانه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار را عملیاتی کرد.

به گزارش حامی مالی، این بانک در کنار اجرای برنامه کنترل مقداری ترازنامه بانک ها، تسهیل تأمین مالی سرمایه در گردش بنگاه‌های اقتصادی از طریق توسعه ابزارهای تأمین مالی زنجیره تولید در دستور کار قرار داده است. در همین راستا به منظور افزایش سهم اوراق گام به عنوان یکی از ابزارهای مهم تامین مالی زنجیره تولید در تامین مالی اقتصاد، اقداماتی از قبیل اصلاح و ابلاغ دستورالعمل و ضوابط کنترل و مدیریت اوراق در ابتدای سال جاری، ابلاغ آیین­نامه اجرائی پذیرش اوراق گام توسط دستگاه­های اجرایی بابت دیون اشخاص دارنده اوراق گام و افزایش میزان سقف اوراق گام قابل انتقال به بازار سرمایه به ۱۰۰ همت را انجام داده است.

در همین راستا جهت بهره‌مندی فعالان اقتصادی از مزایای اوراق گام و تسهیل فرآیند انتقال اوراق به بازار سرمایه، بانک مرکزی با همکاری شرکت بورس کالای ایران و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه اقدام به برقراری اتصال سامانه گام به سامانه بورس کالا و سامانه سپرده­ گذاری مرکزی کرده است.

بر این اساس شبکه بانکی لازم است نکات زیر را جهت بهره‌برداری در دستورکار قرار دهند:

۱- پیرو نامه شماره ۱۶۱۶۲۲‏‏/۰۱ مورخ ۲۹‏‏/۰۶‏‏/۱۴۰۱ در خصوص ابلاغ «دستورالعمل تأمین مالی در زنجیره تأمین به پشتوانه اسناد اعتباری در بورس‌های کالایی»، از مهرماه سال جاری اتصال سامانه گام به سامانه شرکت بورس کالای ایران جهت استفاده بنگاه­ های اقتصادی از اوراق گام در تسویه معاملات بورس کالا عملیاتی شده است. با توجه به تجربه بورس کالا در زمینه مبادله کالا با استفاده از اعتبار اسنادی داخلی‏‏-ریالی و با عنایت به فضای رقابتی بین تعداد زیادی از خریداران و فروشندگان، برخورداری از تابلوهای معاملاتی، شفاف بودن فرآیند معاملات و سازوکار تعیین قیمت در بورس کالا، استفاده از اوراق گام جهت تسویه معاملات ضمن کمک به فعالان اقتصادی و گسترش استفاده از اوراق مزبور در زنجیره­ ها و تعمیق ­بخشی به آن، در توسعه ابزارهای تامین مالی شبکه بانکی نیز موثر خواهد بود. لذا بانک ها می ­تواند، اقدام لازم را جهت استفاده از ظرفیت فوق در صدور اوراق گام از جمله معرفی این امکان به فعالان اقتصادی به عمل آورد.

۲- با عنایت به اتصال سامانه گام به سامانه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، بانک ها می‌بایست از تاریخ ابلاغ این نامه مشخصات آخرین دارندگان اوراق گام را صرفاً به صورت سیستمی (به جای ارسال فیزیکی) و از طریق سامانه گام‏‏- منوی اطلاعات گواهی قسمت ویرایش تاریخ ارسال به بورس‏‏- ارسال کند. شایان ذکر است موضوع یاد شده منجر به کاهش خطاها و ریسک های مرتبط در انتقال اطلاعات اوراق گام به بازار سرمایه شده و امکان رصد، ‌پایش و گزارش‌گیری برخط از وضعیت عملکرد اوراق مزبور را نیز فراهم خواهد کرد.

بانک ها موظفند مراتب را به قید تسریع به تمامی واحدهای ذی‌ربط ابلاغ و بر حسن اجرای آن تأکید و نظارت دقیق انجام دهند.

ابلاغ شرایط پذیرش اوراق گام بابت پیش پرداخت تخصیص ارز واردات

بانک مرکزی در بخشنامه‌ای ترتیبات اجرایی مرتبط با «آیین نامه اجرایی پذیرش اوراق گام» بابت پیش پرداخت تخصیص ارز واردات را به شبکه بانکی ابلاغ کرد.

به گزارش حامی مالی، بخشنامه شماره ۰۳/۱۶۳۳۴۸ مورخ ۱۵ مهر ماه ۱۴۰۳ این بانک به شرح زیر است:

پیرو بخشنامه‌های منتهی به شماره ۲۱۴۱۱۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۲ مورخ ۰۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۹‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۴۰۲ و با اشاره به بخشنامه شماره ۳۰۸۱۰۱‏‏‏‏/۰۲ مورخ ۱۶‏‏‏‏/۱۲‏‏‏‏/۱۴۰۲ اداره تأمین مالی و زنجیره تولید این بانک، با استناد به ردیف (۸) جدول ماده (۳) از تصویب‌نامه شماره ۲۲۸۹۲۶‏‏‏‏‏‏‏/ت۶۲۱۹۹هـ مورخ ۱۳‏‏‏‏‏‏‏/۱۲‏‏‏‏‏‏‏/۱۴۰۲ هیئت وزیران (موضوع آیین‌نامه اجرایی پذیرش اوراق گواهی اعتبار مولد (گام) در دستگاه‌های اجرایی) ضمن الزام به رعایت سایر ضوابط و مقررات، موارد ذیل جهت اجراء ابلاغ می‌شود:

۱‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏- درصورت درخواست دارنده اوراق گام (متقاضی دوم و بعد از آن)، بانک موظف است اوراق گام را به جای سپرده ریالی تخصیص ارز، حداقل به میزان ۲۰ درصد از میزان مقرر در بخشنامه‌ شماره ۲۱۴۱۱۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۲ مورخ ۰۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۹‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۴۰۲ این بانک و وفق ضوابط مقرر در تصویب‌نامه مورد اشاره پذیرش و مسدود کند.
تبصره ۱‏‏‏‏- بانک عامل مجاز به مسدودی اوراق گام صادرشده توسط خود نیست.
تبصره ۲‏‏‏‏- بانک عامل می تواند بنا بر تشخیص خود، تا میزان ۵۰ درصد از میزان مقرر در بخشنامه شماره ۲۱۴۱۱۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۲ مورخ ۰۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۹‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۴۰۲ را جهت سپرده تخصیص ارز پذیرش کند.

۲‏‏‏‏‏- اوراق گام مسدود‌شده در زمان انتقال، باید دارای مدت زمان تا سررسید سه ماه یا کمتر از آن و تا انتهای بهمن سال مالی پذیرش اوراق باشد.

۳‏‏‏‏‏- دارنده اوراق گام مسدود‌شده جهت سپرده تخصیص ارز، مجاز به انتقال اوراق گام مزبور در زنجیره تولید و تنزیل (انتقال به بازار سرمایه درخصوص اوراق قابل انتقال به بازار سرمایه و خرید دین در شبکه بانکی کشور درخصوص اوراق غیرقابل انتقال به بازار سرمایه) نیست.

۴‏‏‏‏‏- ثبت مسدودی اوراق گام برای اوراق غیرقابل انتقال به بازار سرمایه و اوراق قابل انتقال به بازار سرمایه که تا تاریخ مسدودی به بازار سرمایه منتقل نشده است، طبق سازوکار سامانه صدور و مدیریت اوراق گام در بازار پول انجام می‌شود.

۵‏‏‏‏- مسدودکردن اوراق گام برای اوراق قابل انتقال به بازار سرمایه که به بازار سرمایه منتقل شده است طبق سازوکار بازار سرمایه و انجام فرآیندهای مربوط در شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه انجام می‌شود.

۶‏‏‏‏‏- درصورت تخصیص ارز (تأیید گواهی ثبت‌آماری) قبل از سررسید اوراق گام مسدودشده، متقاضی تخصیص ارز موظف است ضمن درخواست رفع مسدودی اوراق گام، ظرف سه روز بانکی نسبت به تکمیل وجه جهت تأمین ارز اقدام کند.

۷‏‏‏‏‏- درصورت تخصیص ارز بعد از سررسید اوراق گام مسدودشده، بانک‌ عامل موظف است ضمن رفع مسدودی اوراق گام نسبت به دریافت سپرده ریالی تخصیص ارز وفق بخشنامه شماره ۲۱۴۱۱۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۲ مورخ ۰۵‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۰۹‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏‏/۱۴۰۲ یا دریافت اوراق گام جایگزین با سررسید جدید وفق مفاد این ضوابط اقدام کند.

۸‏‏‏‏‏- در صورت ابطال، انقضاء گواهی ثبت آماری یا عدم تخصیص ارز، لازم است آن بانک با دریافت درخواست متقاضی تخصیص ارز مبنی بر انصراف از درخواست تخصیص ارز نسبت به آزادسازی اوراق گام مسدودشده ظرف سه روز بانکی

از طریق سامانه صدور و مدیریت اوراق گام در بازار پول (برای اوراق منتقل نشده به بازار سرمایه و اوراق غیرقابل انتقال به بازار سرمایه) یا شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (برای اوراق منتقل‌شده به بازار سرمایه) اقدام کند.

مقتضی است مراتب را به کلیه واحدهای ذی‌ربط ابلاغ و برحسن اجرای آن نیز نظارت کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا